top of page
achtergr6.jpg

Denise Grésiac praktisch en FAQ

Schooljaar 2023-2024, veel gestelde vragen, openingsuren van onze school

Waarom en wat studeren bij Denise Grésiac?

Vanaf welke leeftijd kan ik bij jullie starten?   

De leeftijd is niet de norm, je moet minstens een tweede jaar van een eerste graad ASO of TSO of BSO met goed resultaat voleindigd hebben. Zie ook hieronder.  

Vanaf welk leerjaar kan ik bij jullie starten?  

 1ste leerjaar 2de graad (3de middelbaar) voor leerlingen die voor de eerste graad ASO of TSO of BSO  geslaagd zijn. Voor dubbele finaliteit (het vroegere TSO) moeten ze wel geslaagd zijn in eerste graad ASO of TSO of 2de graad, 1ste jaar arbeidsmarktgerichte finaliteit (het vroegere BSO). Voor arbeidsmarktgerichte finaliteit moeten ze 1ste graad BSO geslaagd zijn. 

  • 2de  leerjaar 2de graad  Wellness & Lifestyle dubbele finaliteit (het vroegere TSO) voor leerlingen die voor een eerste jaar van de 2de  graad AS0, dubbele finaliteit (het vroegere TSO) of KSO geslaagd zijn of een 2de leerjaar 2de graad arbeidsmarktgerichte finaliteit (het vroegere BSO) geslaagd zijn.

  • 2de leerjaar 2de graad Haar- en Schoonheidsverzorging arbeidsmarktgerichte finaliteit (het vroegere BSO) voor leerlingen die voor een eerste jaar van de 2de  graad arbeidsmarktgerichte finaliteit (het vroegere BSO) geslaagd zijn.

  • 1ste leerjaar 3de graad  Wellness en Schoonheid dubbele finaliteit (het vroegere TSO) voor leerlingen die voor een tweede graad ASO, dubbele finaliteit (het vroegere TSO) of KSO geslaagd zijn, of een derde graad arbeidsmarktgerichte finaliteit (het vroegere BSO) geslaagd zijn.  

  • 2de leerjaar 3de graad Wellness en Schoonheid voor leerlingen die een eerste jaar van de derde graad Wellness en Schoonheid, dubbele finaliteit (het vroegere TSO) geslaagd zijn.  

  • 2de leerjaar 3de graad Schoonheidsverzorging voor leerlingen die een eerste jaar van de derde graad Schoonheidsverzorging, arbeidsmarktgerichte finaliteit (het vroegere BSO) geslaagd zijn. 

  • 7de Se-n-Se voor leerlingen die een 6de jaar schoonheidsverzorging TSO geslaagd zijn en een diploma S.O. hebben. 

Wat is het verschil tussen 3de TSO Wellness en Lifestyle & 3de BSO Haar- en schoonheidszorgen? 

  • Je koos voor haar- en schoonheidsverzorging. Studiedomein Maatschappij en Welzijn 

  • (derde middelbaar) BSO.

  • Voorwaarde: geslaagd eerste graad ASO, TSO, KSO of BSO. 

  • Dit is het begin van een cyclus die in het schooljaar 2021-2022 gestart werd en die zich specifiek richt op het uitoefenen van het beroep haarkapper/haarkapster en/of schoonheidsspecialist(e). 

  • Bedoeling is dat je in deze graad zowel zal proeven van de basisopleiding haarverzorging, als van de basisopleiding schoonheidsverzorging. 

  • Na het voleinden van deze graad kan je in onze school verder specialiseren tot schoonheidsspecialist(e) in een derde graad Schoonheidsverzorging, (arbeidsmarktgerichte finaliteit, het vroegere BSO)

  • Will je verder specialiseren als haarkapper/haarkapster dien je een andere school te kiezen.

  • Je koos voor Wellness en Lifestyle. Studiedomein Maatschappij en Welzijn (derde middelbaar) TSO. 

  • Dit is de richting die vroeger werd aangeboden onder de naam bio-esthetiek, als voorbereiding op de derde graad schoonheidsverzorging. 

  • Voorwaarde: geslaagd eerste graad ASO, TSO, KSO. 

  • Dit is het begin van een cyclus die in het schooljaar 2021-2022 voor de eerste keer werd ingericht en zich richt op zowel het arbeidsveld als op de mogelijkheid tot verder studeren. 

  • Bedoeling is dat je in deze graad een deel algemene theoretische kennis verzamelt met het oog op het behalen van het diploma S.O. (en eventueel verder te studeren), maar tevens al een deel van de praktijk meekrijgt die een schoonheidsspecialist(e) moet kennen en kunnen om het beroep van beautyprofessional te kunnen uitvoeren. 

  • Na het voleinden van deze graad ga je je bekwamen tot schoonheidsspecialiste in de derde graad TSO Wellness en Schoonheid. Hierna kan je aan de slag in het beroep van schoonheidsspecialist(e) of kan je verder studeren.

studeren bij Denise Grésiac

Wat is het verschil tussen 4de TSO Life en Wellness en 4de BSO haar- en schoonheidszorgen? 

Idem 3de jaar 

Voor 4de jaar TSO voorwaarde: geslaagd eerste graad ASO, TSO, KSO 

Voor het 4de jaar BSO voorwaarde geslaagd in 3de jaar BSO 

Is er een 3de graad BSO schoonheidszorgen?  

Het is de bedoeling dat we na het 4de jaar, 2de graad BSO, ook een 5de jaar, 3de graad BSO schoonheidszorgen opstarten. 

Indien je na het voleinden van tweede graad je verder gaat specialiseren tot haarkapper/-ster verander je van school. Indien je opteert voor schoonheidsspecialist(e)kan je op onze school starten in een derde graad Schoonheidsverzorging BSO. Na het afstuderen kan je direct aan de slag in het beroep van je keuze, of in allebei. 

Wat is de bedoeling van het Se-n-Se-jaar?   

Zowel de algemene als de technische vakken zijn volledig geënt op de grime-opleiding.  

We streven naar themaonderwijs met als hoofdbrok: T.V., film, toneel en grime.   

De belangrijkste praktijkvakken zijn dan uiteraard theater- en filmgrime met daarin verwerkt face- en bodypainting, foto- en film-make-up, enz. Je leert de airbrush degelijk te gebruiken en ook speciale effecten, bv. driedimensionale grime behoren tot het opleidingspakket. We besteden daarnaast veel aandacht aan gespecialiseerde technieken die voorkomen in de andere takken van de bio-esthetiek zoals bv. manicure, pedicure, aangezichts- en lichaamsverzorging.  

Is dit een dure opleiding?   

De kostprijs kan vergeleken worden met eender welke andere technische opleiding in het secundair onderwijs, waarbij materiaal moet aangekocht worden (tangen, vijlen, schaar, ....). Bij inschrijving krijg je hiervan een gedetailleerd overzicht.  

Met welke producten werken jullie?   

Dit kan van jaar tot jaar verschillen, maar het zijn steeds professionele producten, van verschillende bekende merken.  

Met welke cursussen werken jullie? 

Voor de praktijkvakken hebben we onze eigen cursussen ontwikkeld, gesteund op de laatste technieken en de meest moderne wetenschappelijke inzichten. We hebben een cursus voor elk praktijkvak én voor de technische vakken (toegepaste biologie, bio-esthetiek). 

Is de school vlot bereikbaar

Tram 7 en 15 stoppen zowat voor de deur. Bus 21 en 32 brengt je elke 10 minuten van Berchem station naar de Koninklijkelaan. 

Hoe laat starten de lessen, hoe laat eindigen ze?   

De lessen starten ten vroegste om 08.20u en eindigen ten laatste om 16.10u voor de tweede graad en om 17.00u voor de derde graad. Afhankelijk van lessenrooster kunnen ze later beginnen of vroeger eindigen. De aangegeven uren zijn uitersten.  

Wat zijn mijn toekomstmogelijkheden na deze opleiding?   

Je kan gaan werken in een schoonheidsinstituut of er zelf een openen. Een nagelstudio of pedicuresalon behoren eveneens tot de mogelijkheden. In een sauna of wellness kunnen ze perfecte massages uitvoeren.  
  
Maar schoonheidsspecialistes zijn ook gegeerd in parfumerieën en kledingwinkels, omdat zij een goed zicht hebben op kleuren en stijlen. Sommigen worden vertegenwoordiger of demonstratrice voor groothandels of bepaalde merken. Dermatologen nemen ook vaak schoonheidsspecialistes in dienst om te assisteren bij bepaalde behandelingen. Heel wat schoonheidsspecialistes gaan aan de slag als tandartsassistent.  Ook verder studeren voor kinesist of orthopedist (of eender welke andere bacheloropleiding) behoort tot de mogelijkheden aangezien je over een diploma S.O. beschikt na succesvol afstuderen. 

Kan ik de opleiding aanvatten nadat ik al een diploma S.O. behaalde?   

Dat kan perfect in onze school.  
Je krijgt vrijstelling voor de algemene vakken (Nederlands, Frans, Engels, geschiedenis, aardrijkskunde, wiskunde, scheikunde, niet-confessionele zedenleer, LO). Je volgt dus twee jaar alle Voor de praktijkvakken hebben we onze eigen cursussen ontwikkeld, gesteund op de laatste technieken en de meest moderne wetenschappelijke inzichten. We hebben een cursus voor elk praktijkvak én voor de technische vakken (toegepaste biologie, bio-esthetiek). praktijkvakken en de vakken die specifiek met het beroep te maken hebben zoals anatomie, bio-esthetiek (theorie van de praktijk) en het vak plastische opvoeding (als voorbereiding op visagie, bodypainting en facepainting). 

Je komt dus in een klas (praktijkgroep) van leerlingen die ouder zijn dan 18 jaar en volg je in het eerste jaar 21u les per week (inclusief het keuzevak bedrijfsbeheer voor je attest bedrijfsbeheer), 19u zonder deze optie. 
In het 2de jaar 23u per week (inclusief bedrijfsbeheer), 21u zonder. 

Ben je jonger dan 25, dan kunnen je ouders nog kinderbijslag ontvangen (hiervoor is het volgen van 17u les per week noodzakelijk). 
De normale schoolvakanties zoals in het secundair onderwijs blijven gelden.  
Na dit tweede jaar ben je gediplomeerd schoonheidsspecialiste met de nodige kennis over: aangezichtsverzorging, nagelverzorging/nagelstyliste, voetverzorging/pedicure, visagie/make-up, lichaamsverzorging. Daarenboven heb je heel wat kennis opgedaan over face- en bodypainting (ideaal voor kindergrime, maar ook om indruk te maken op feestjes).  

Moet je inschrijvingsgeld betalen?    

Neen, aangezien wij een erkende en gesubsidieerde school zijn, moet er geen inschrijvingsgeld betaald worden.  

Is de school een erkende school of een privéschool?    

De school is erkend en gesubsidieerd. Dat betekent dat ze een officieel diploma kan afleveren en dat er geen inschrijvingsgeld moet betaald worden.  

Denise Gresiac

Wat moet ik zelf aankopen? 

Materiaal voor de praktijkvakken kan via de school worden aangekocht (schoolrekening) , (o.a. nageltang groot en klein, hoektang, velletjestang, zware vijl/rasp, hoekvijl, holle beitel, grote en kleine messenhouder, verbandschaar, verbandpincet, manicurevijl, achteruitduwer, epileerpincet, kartonnen vijltjes, stokjes, koperen borstel, instrumentenzak,  bio sana eeltrasp,...). Bij bezoek aan de school kan je alle materiaal ook bekijken. 

Kunnen we genieten van een studietoelage?   

Als je aan de wettelijke voorwaarden voldoet, kan je ook in onze school genieten van een studietoelage. 

Hoe verwittigen bij afwezigheid?   

De ouders of verantwoordelijke verwittigen de school voor of tijdens het eerste lesuur.  

Zijn er kledingvoorschriften, een uniform?   

Alleen verzorgde en gepaste kledij en schoeisel zijn toegelaten. Strandkledij en gescheurde kledingstukken zijn dus niet toegelaten. Ook niet als het hier gaat over een modeverschijnsel. 
Ook qua haarkleur wijken we niet af van de natuurlijke haarkleuren. 
Piercings en dermal piercings (neus, wenkbrauw, enz.) zijn niet toegelaten. Ook earstretchers zijn niet toegelaten evenmin als valse wimpers. Deze laatste laten bepaalde behandelingen niet toe die toch moeten aangeleerd en ingeoefend worden. 
Het beroep vereist dat de nagels kort gehouden worden, d.w.z. maximum 2 mm boven de vingertop vanaf de handpalm bekeken. Er worden geen kunstnagels toegelaten tenzij deze in de school zelf tijdens de lessen worden aangebracht (6de jaar) en de leerstof dit voorziet. Elke vorm van definitieve of semi-definitieve ontharing is niet toegelaten, tenzij deze in de school zelf wordt uitgevoerd tijdens de lessen. 

Hoe bestel ik boeken?   

Voor de bestelling van de boeken en cursussen werken we samen met “Studieshop.be”. Vanaf 20 juni kunt u surfen naar www.studieshop.be voor de bestelling van uw boeken voor volgend schooljaar. 
U krijgt uw boekenpakket dan thuis opgestuurd. 
 
Op de site klikt u op de naam van de school "Denise Grésiac" en neemt u het juiste schooljaar waarin u wilt starten. Oude leerlingen nemen de lijst "4de jaar oude leerlingen" en nieuwe leerlingen nemen de lijst "4de jaar nieuwe leerlingen", omdat in dit pakket de praktijkcursussen zitten voor leerlingen die pas starten. Oude leerlingen hebben die al van vorig schooljaar. 
Log in of registreer op naam van de leerling en niet op naam van de ouders. 

Openingsuren

Maandag
Dinsdag
Woensdag
Donderdag
Vrijdag

8.20 - 17.00
8.20 - 17.00
8.20 - 12.40
8.20 - 17.00
8.20 - 16.10

Denise Grésiac

CONTACT

Een andere praktische vraag over onze school? Aarzel niet contact met ons op te nemen!

bottom of page